Monday 20 July 2009

Реших да започна мой дневник, който ще нарека "Пътеводител на проникновенията"

В България има усещане за висока корупция не само защото лошите не ги наказват, но основно защото добрите, честните и компетентните не им се дава да растат."

"Докато българинът не спре да дава подкупи, няма да се справим с корупцията."

"В битката с корупцията няма рецепти, но има успехи (в държавите по света)."

"Нищо не може да бъде по-далеч от истината."

"Азия ще покаже, че западната доминация на световната история през последните 200 години е просто едно отклонение."

"САЩ могат да продължат на автопилот и въпреки това винаги да останат на върха."

"Всяко общество трябва да се приспособява, когато светът се променя. САЩ също."

"Загубата на влияние на САЩ в Азия се дължи на прагматичния икономически модел на Източна Азия, който гъвкаво смесва публични и частни ресурси и стимули."

"Може би е успокоително да си мислим, че американската политическа система ще се самокоригира, но, от друга страна, имаме всички основания да допуснем, че САЩ няма да се възстановят, защото става все по-трудно да се повлияят политиките, доминирани от
мощни, добре финансирани групи със собствен интерес."

"Ако азиатските държави са наистина "спокойни", защо регионът преживява най-бързия в света растеж на военните разходи? Защо индийците гледат на китайците с недоверие и страх? Защо китайско-японската неприязън си остава дълбоко вкоренена, както винаги? Това може би е просто затишие пред буря."

"Ислямът вече е една от европейските религии, но европейците не го осъзнават. Има разлика между социалната реалност и възприемането й. Например французите все още мислят за мюсюлманите предимно като за имигранти, докато огромна част от френските мюсюлмани всъщност не са такива - те са второ и трето поколение французи."

"Когато имаш 20 млн. души мюсюлмани, е много трудно да ги караш да бъдат невидими"

"Предизвикателството идва, когато тези доскоро затворени в частната си сфера хора, които прекарват времето си в работа и в домовете си, започнат да формулират политически искания. "Откакто решиха да кажат "това е и моята страна и искам тя да уважава моите искания", се появяват проблеми и фобии""

"Не бива да бъркаме отговора на въпроса "чувствате ли се французин" с реалността. Мнозинството от тези хора, независимо от произхода им, не биха живяли никъде другаде, не искат да живеят никъде другаде и това е тяхната страна."

"Основните пречки пред интеграцията на мюсюлманите следователно продължават да бъдат социално-икономически, а не религиозни. Носенето на забрадка например не потиска интелектуалните способности повече от носенето на къса пола."

"За мюсюлманите като цяло е три пъти по-вероятно да бъдат безработни."

"Вместо да се дебатира по тези проблеми, общественото внимание продължава да се измества към опасенията от радикализъм, за което безспорно помогна войната срещу тероризма."

"Хората, които са против исляма, често са същите хора, които са против Европейския съюз"

"Вместо да се фокусираме върху интеграцията, която за 30 години не донесе никакво решение, нека говорим за по-малко дискриминация. Няма нужда от нови правила, просто нека вече съществуващите да се прилагат за мюсюлманите"